Platforma za reproduktivnu pravdu

U veljači 2020. godine pokrenuta je web i Facebook stranica Platforme za reproduktivnu pravdu. Više o Platformi pročitajte u nastavku!

U ožujku 2017. godine je na inicijativu feminističkog kolektiva fAktiv i Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter osnovana Platforma za reproduktivnu pravdu. Osnutak Platforme je reakcija na odluku Ustavnog suda RH za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i naloga Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon.

Cilj Platforme je okupiti široku koaliciju saveznica/ka u borbi za očuvanje stečenih reproduktivnih prava, ali i podizanje razine reproduktivnih i socijalnih prava. Platforma okuplja organizacije koje se bave pravima žena, ljudskim pravima, zagovaranjem sekularnosti, LGBTIQ pravima te pojedinke/ce iz akademske i umjetničke sfere, liječnice/ke i dr. Broji trideset aktivnih članica iz preko deset organizacija i preko pedeset podržavajućih članica iz više od petnaest organizacija. Članstvo Platforme se sastoji od osoba iz različitih aktivističkih, akademskih i umjetničkih krugova.

Platforma za reproduktivnu pravdu do sada je organizirala više akcija kojima je poslana poruka o stanu reproduktivnih prava u Hrvatskoj, kao i zahtjevi za legalan, dostupan i pobačaj bez naplate za pacijentice.

Akcije su za cilj imale i raskrinkavanje stvarne agende Hoda za život (“Hod za život gazi žene”, Zagreb i Split, svibanj, 2017. i 2018.[1]), adresiranje stigme vezane za pobačaj (“Utišani glasovi žena”, svibanj, 2018.[2]), kreiranje alternative Hodu za život u organizaciji Paritera  (“Hod za slobodu”, Rijeka i Mali Lošinj, svibanj, 2018., 2019.), upozoravanje na posljedice odbijanja izvršavanja pobačaja iz vjerskih razloga (“Posljednji pozdrav žrtvama liječničkog priziva savjesti”, Zagreb, svibanj, 2018.[3]), pozivanje na otpor ograničavanju reproduktivnih i drugih prava žena (Crveni otpor, svibanj 2019.[4]) a od 28.09. 2017. obilježavamo Međunarodni dan za siguran i legalan pobačaj (akcija “Za besplatan i dostupan pobačaj”[5] koja je naglasila socio-ekonomski kontekst reproduktivnih prava, 2017., Mraš solidarnosti slogan “Glasno o pobačaju”[6] 2018., kampanja #jesuligospodaricesvogatijela[7] akcija  “Često odu u baštu i nikad se ne vrate”[8] 2019.) U listopadu 2019. godine Platforma je u suradnji s KSS Antifjaka organizirala peticiju protiv predstavljanja knjige “Pobačaj – drama savjesti” i klerikalizacije na Sveučilištu u Zadru, a zatim i performans “Sluškinje ustaju” pred Sveučilištem. U listopadu je, također,  u suradnji sa Ženskom sobom, Inicijativom #Spasi me i Zakladom Solidarna pokrenuta i kampanja #Pravdazadjevojčice[9] koja je skrenula pažnju šire javnosti na problem seksualnog nasilja  i kulminirala je prosvjedima u čak 15 gradova Hrvatske. Sudjelovale smo i u organizaciji konferencije “Postizanje globalnog cilja održivog razvoja broj 5 u Hrvatskoj: Ravnopravnost spolova i osnaživanje svih žena i djevojčica” [10].

[1] https://lupiga.com/vijesti/hod-za-zivot-gazi-zene-obacimo-mitove-dok-pisemo-novi-zakon-o-pobacaju

[2]https://libela.org/vijesti/9570-u-mom-gradu-nitko-ne-radi-pobacaj-utisani-glasovi-zena-u-javnom-prostoru

[3]/https://www.facebook.com/obranipravo/posts/1301349979997728?comment_id=1302363183229741&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R0%22%7D

[4] https://www.libela.org/vijesti/10280-crveni-otpor-za-pravo-na-pobacaj-ako-se-ne-odupremo-zgazit-ce-nas/

[5] https://www.portalnovosti.com/vedrana-bibic-ako-pobacaj-nije-besplatan-i-dostupan-kao-pravo-ni-ne-postoji

[6] http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Mars-solidarnosti-za-pravo-na-dostupan-i-besplatan-pobacaj-Demografi-od-bite-od-zena

[7] https://www.libela.org/vijesti/10451-jesmo-li-gospodarice-svoga-tijela/

[8] https://www.libela.org/vijesti/10452-akcijom-cesto-odu-u-bastu-i-nikad-se-ne-vrate-upozereno-da-pravo-na-pobacaj-mora/)

[9] http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/PRAVDA-ZA-DJEVOJCICE-Tisuce-na-prosvjedima-diljem-Hrvatske-upucena-cetiri-zahtjeva

[10] http://h-alter.org/vijesti/ravnopravnost-spolova-i-osnazivanje-svih-zena-i-djevojcica

Komentari

comments