O Znajznanje.org

Za znanje, znaj znanje – informirani izbor je ispravan izbor

Ova web stranica je nastala u sklopu projekta “Mlade žene mijenjaju svijet”. Krenule smo s idejom da je pravo na abortus jedno od temeljnih ljudskih prava. I da u Hrvatskoj ne postoji web mjesto gdje žene i muškarci mogu pronaći točne činjenice, bez indoktrinacije.

Mi promoviramo pravo na izbor – pobačaj nije i ne smije se koristiti kao kontraceptivno sredstvo – no isto tako, nije niti karta za pakao, vječno prokletstvo ili ubojstvo. Stav da se pobačaj koristi kao kontracepcija i da se njima najčešće služe tinejđerice u nezgodi jednostavno ne drži vodu: čak 93% žena koje abortiraju u HR su starije od 20 godina, 78% njih su već majke. Pobaciti ili zadržati je odluka koju treba donijeti na temelju informacija, osjećaja i u skladu s mogućnostima i posljedicama. Odluka o pobačaju se treba donijeti konsenzualno unutar para, no vjerujemo u autonomiju žene nad vlastitim tijelom.

U sekularnoj državi kakvom se Hrvatska naziva, odluke vezane uz temeljna ljudska prava ne smije i ne treba donositi crkva. Ukidanje prava na pobačaj neće smanjiti broji izvršenih pobačaja, već će isti prelaskom u ilegalnu sferu postati opasniji za žene.  Žensko tijelo nije pitanje od javnog interesa!

Znajznanje.org pripojilo se je udruzi PaRiter 2016. godine te od tada funkcionira kao dugoročni projekt koji kroz zagovaračke aktivnosti i aktivističke akcije nastoji ukazati na nedostupnost prava na pobačaj u Hrvatskoj.

barbarakruger_your_body_is_a_battleground_1989.jpg(mediaclass-wow-portrait-popup.ccfcf6c3e4ce01bd8489f320a04c3bdc3ced38cf)