O malicioznim ženomrzilačkim politikama

U Alabami je nedavno potpisan zakon koji brani prekid trudnoće u gotovo svim slučajevima, uključujući trudnoću kao posljedicu silovanja i incesta. Također je uvedena i mogućnost kazne, i to do 99 godina zatvora za liječnike i liječnice koji vrše prekide trudnoća.

Uz Alabamu, Georgia ,Ohio, Mississippi i Kentucky su imaju izglasane restriktivne i opasne zakone vezane uz prekid trudnoće.

Anti-choice pokret je snažan i vokalan u SAD-u već desetljećima, no sada mu je vjetar u leđa dala i Trumpova administracija i njihove mizogine politike, a od kojih je značajnu pažnju medija i javnosti privukao i takozvani “gag-rule” koji je ograničio pristup klinikama za prekide trudnoće i u SAD-u i u zemljama u kojima je SAD financirao rad klinika, što je dovelo do ugroze zdravlja žena u manje razvijenim zemljama. Unatoč svim ranijim napadima na pravo na pobačaj, ovo je jedan od najžešćih napada na Roe protiv Wade, odnosno odluke Vrhovnog suda iz 1973. godine koji je pravo na pobačaj prepoznao kao ustavno pravo, i to pobačaj do otprilike 24 tjedna trudnoće.

Kao što je vidljivo iz “gag-rulea”, restrikcije pobačaja nisu nikako nešto što se događa u “manje razvijenim” zemljama – SAD je pionir u ograničavanju prava na pobačaj. Radi se o malicioznoj ženomrzilačkoj politici koja prepoznaje pulsiranje fetusa ispred kucanja srca žena, njihovih života i postojećih obitelji.

Osim ovih pet država SAD-a koje trenutno imaju izrazito nazadne zakone o pobačaju, već se niz godina aktivno radi na ograničavanju prava na pristup pobačaju, bilo kroz restrikciju financiranja rada organizacija koje prekide trudnoće pružaju (jer je to medicinska usluga), bilo kroz nametanje savjetovanja i dodatnih ultrazvuka, te rastuće stigmatizacije pobačaja u javnom prostoru kroz manifestacije kao što je “40 dana za život”, “Hod za život” i različite pokrete mladih ljudi. Očita je sličnost između “modusa operandi” organizacija iz SAD-a i ovih koje imamo doma – Hodovi za život nisu ništa doli jedan od uvezenih alata za ograničavanje prava na prekid trudnoće, a prekidi trudnoće, kako znamo, nerijetko doslovno spašavaju živote žena. Postavlja se pitanje u kojem smo to civilizacijskom stadiju kada je fetus, koji je neodvojiv od žene do preko dvadeset tjedna trudnoće, važniji od same žene, dok se u isto vrijeme ne propituje kontracepcija i dostupnost iste, dok je argument muškarca protiv korištenja kondoma tijekom seksualnog odnosa isključivo muška ugoda, a žene su te koje snose fizičke, emocionalne i novčane posljedice, kao i njihova postojeća djeca.

Pobačaj je legaliziran u mnogim zemljama svijeta upravo sedamdesetih i šezdesetih godina, i to kako bi se prevenirala smrt žena radi nestručno izvedenih prekida trudnoće. Prema podacima Guttmachera, od 56 milijuna induciranih pobačaja na godišnjoj razini u periodu od 2010. Do 2014. Godine, procjenjuje se da je 25 milijuna (45 posto) bilo nestručno izvedenih prekida trudnoće. U odnosu na preostalih 55 posto, procjenjuje se da je čak 31 posto postupaka bilo manje sigurno te je 14 posto rizičnih postupaka, od čega ostaje samo 10 posto sigurno izvedenih pobačaja. Uvijek se može pribjeći naručivanju tableta preko interneta (što je moguće učiniti i u Hrvatskoj), no pitanje je u kojem će trenutku država početi ograničavati i pravo na kupovinu tableta preko interneta i kakvi bi bili ekonomski pokazatelji, odnosno troškovi, samo-induciranih pobačaja u tom slučaju.

Isto tako imamo i primjer iz Rumunjske iz nedavne povijesti: Ceauşescu je kroz Dekret 770 zabranio kontracepciju i namjerne pobačaje, što je dovelo do velike smrtnosti žena (procjena je da je do 1989. godine umrlo 9 milijuna Rumunjki radi ilegalnih pobačaja) te nevjerojatan broj djece koja su ostavljana u domovima za nezbrinutu djecu bez adekvatne skrbi. Restrikcija prekida trudnoće je totalitarna politika i miješanje države u seksualni život stanovništva, odnosno zadiranje u privatnu sferu. Naravno, nije toliko izgledno da će se Ceauşescova politika ponoviti i u 21. Stoljeću, no da će žene pribjegavati različitim sredstvima kako bi napravile pobačaj, a što će imati utjecaj na njihovo zdravlje, zdravstveni sustav u smislu posljedica liječenja nestručno izvedenih pobačaja te društvo u cjelini uopće nije upitno.

Foto: Martina Šalov

Komentari

comments