Rezultati ankete “Pravo na abortus”

U prosincu putem web-upitnika anonimno smo anketirale 97 žena koje su tijekom svog života zatražile prekid trudnoće. Zastupljene su sve dobne skupine unutar očekivane ženske reproduktivne dobi (u 2013. godini taj broj je iznosio 972.948 žena), a u odnosu na geografsku lokaciju sudjelovalo je najviše žena koje gravitiraju ili jesu u urbanim, uvjetno rečeno, manje konzervativnim sredinama (Grad Zagreb 36%, Zagrebačka županija 18%, te PGŽ 12% – grafikon na dnu), stoga nažalost ne možemo govoriti o rezultatima ankete koje oslikavaju stanje u državi.

lokacija

Geografska lokacija sudionica

Iako geografski određeniji od očekivanog, rezultati su  zanimljivi. Ali i – poražavajući.

Naime, čak 14% ispitanica smatra kako prekid trudnoće nije izvršen legalno (kao razlog navode plaćanje na ruke i postupak koji je obavljen u privatnim ginekološkim ordinacijama, zatim nepostojanje medicinske dokumentacije o istome), te ih je čak  27% doživjelo prepreke pri pokušaju ostvarivanja prava na pobačaj, i to u smislu nedostatka pouzdanih informacija i neljubaznosti  medicinskog osoblja, te visoke cijene zahvata, odbijanja i odgovaranja od strane liječnika/ca.

Iduća dva grafikona prikazuju kako je većina žena zatražila pobačaj u razdoblju adolescentske, odnosno rane odrasle dobi Takvi rezultati pokazuju neupitnu važnost uvođenja odgovarajućeg spolnog odgoja i kontracepcije koja bi bila dostupnija mladima, čime dolazimo do pitanja kontracepcije.

Dob u trenutku ostvarivanja prava na pobačaj

Dob ispitanica

Prema anketi, najzastupljeniji način zaštite od trudnoće je – prekinuti snošaj (37%), zatim kondom (24%) i kontracepcijske pilule, koje je u trenutku začeća koristilo samo 9% ispitanica. Spiralu i hitnu kontracepciju su koristile samo dvije žene, dok se na prirodne metode kontracepcije oslanjalo 6 parova.  Poražavajući rezultati u odnosu na kulturu korištenja kontracepcijskih metoda se može pripisati neznanju, ali i u nedostupnosti iste – naime, svaki oblik kontracepcije plaća se, uključujući i kontraceptivne tablete koje se koriste radi reguliranja npr. policističnih jajnika, makar da se radi samo o participaciji od dvadesetak kuna.kontracepcija

kontracepcija

Kontracepcija

Rezultati pokazuju i da velika većina žena prije pobačaja nije imala djece (71%), te da je pobačaj zatražen jednom do sada, i to u slučaju 73% žena koje su sudjelovale u anketi.

 Inducirani pobačaji naših ispitanica su izvršeni u kliničkim bolničkim centrima (45%) i bolnicama (29%), dok je koje imaju ugovor s HZZ-om i čak budući članak 17 Zakona zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine kaže:

Inducirani pobačaji naših ispitanica su izvršeni u kliničkim bolničkim centrima (45%) i bolnicama (29%), dok je 3% izvršeno ambulantno u ginekološkim ordinacijama koje imaju ugovor s HZZ-om i čak 23% u privatnim ginekološkim ordinacijama, što je kršenje zakona, budući članak 17 Zakona zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine kaže:  Prekid trudnoće se može izvršiti u bolnicama koje imaju organiziranu jedinicu za ginekologiju i porodiljstvo i u drugim zdravstvenim organizacijama udruženog rada koje za to posebno ovlasti republički organ uprave nadležan za poslove zdravstva.

gdje

Na pitanje “Osjećate li psihičke ili fizičke tegobe koje povezujete s napravljenim abortusom?” 84% ispitanica odgovara negativno. Preostalih 16% navodi depresiju i žaljenje kao osnovne tegobe, te navode kako nedostaje podrške, makar u vidu grupne podrške žena koje su prošle isto iskustvo.

Stigmatizirano se osjeća 18% ispitanica. Boje se osude, u čekaonicama su se susretale s ljudima koji bi dijelili letke s porukom voli dijete i pusti ga da živi – (“kao da su tamo žene bez osjećaja i kojima je svejedno”), strah od kritike, te strah da će pri planiranju trudnoće morati to nekome reći i biti tretirane kao da “ne zaslužuje” dijete.

Navedeni rezultati, iako nisu reprezentativni, definitivno stavljaju fokus na spolni odgoj i dostupnost kontracepcije kao glavni aspekt ostvarivanja ženskih prava u odnosu na reproduktivna prava. Sve dodatne sugestije i pitanja nam slobodno uputite putem komentara ili na e-mail adresu .  

Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicama na sudjelovanju!

Komentari

comments