10 moćnih žena koje su se otvorile o svojem abortus

Od Chelsea Handler do Nicki Minaj, ove riječi bi trebale utješiti svakoga tko se nalazi u teškoj situaciji.

Abortus je trenutno još uvijek ilegalan u Irskoj i Sjevernoj Irskoj, osim u određenim ekstremnim okolnostima. Izbor Trumpa kao predsjednika predstavlja prijetnju i pravu na abortus u SAD-u sa viješću da republikanska vlada SAD-a brzinski i učinkovito planira ukinuti sredstva Planned Parenthoodu te je također prošle godine Poljska gotovo doživjela zakon koji bi učinio abortus ilegalnim čak i u slučajevima kada je trudnoća nastala silovanjem.

Ovdje ćemo pogledati deset hrabrih žena koje su se otvorile o svojim iskustvima kako bi pomogle ukloniti stigmu koja prati abortus.

GLORIA STEINEM

Autorica i politička aktivistkinja Steinem je posvetila svoju knjigu ”Moj život na putu” liječniku koji je izveo njezin abortus. Posveta u cijelosti glasi:

”OVA KNJIGA JE POSVEĆENA:

Doktoru Johnu Sharpeu u Londonu, koji je 1957., desetljeće prije nego su liječnici u Engleskoj mogli legalno provoditi abortuse zbog bilo kojeg razloga osim ako je ugroženo zdravlje žene, podnio značajan rizik te uputio na abortus dvadesetdvogodišnju Amerikanku na putu u Indiju.

Znajući samo da je raskinula zaruke kod kuće kako bi pošla za nepoznatom sudbinom, rekao je, ‘Moraš mi obećati dvije stvari. Prvo, da nećeš nikome reći moje ime. Drugo, da ćeš učiniti sve što želiš sa svojim životom.’

Dragi dr.Sharpe, vjerujem da Vi, koji ste znali da je zakon nepravedan, ne biste zamjerili što ovo govorim toliko godina nakon Vaše smrti:

Učinila sam najbolje što sam mogla sa svojim životom.

Ova knjiga je za Vas.”

CHELSEA HANDLER

Handler je napisala kako kad je ostala trudna drugi put te godine, morala je sama pronaći novac kako bi imala abortus:

”Nisam imala samo jedan abortus; imala sam ih dva u istoj godini, sa istim tipom. Nisam imala novaca drugi put. Morala sam nekako sakupiti 230$ kako bi platila Planned Parenthoodu, ali bio je to siguran abortus.

Ostati neplanirano trudan više od jednom je neodgovorno, ali je i dalje bilo nužno da donesem dobro promišljenu odluku. Svi mi stalno radimo pogreške. Ja sam slučajno zaj***** dvaput sa 16 godina. Zahvalna sam što sam se opametila te što sam mogla legalno napraviti abortus bez da sam riskirala svoje zdravlje ili bankrotirala sebe i svoju obitelj.

Sad imam 41 godinu. Nikada ne gledam nazad i razmišljam, Bože, da sam bar imala to dijete.”

SARA PASCOE

O o pisanju o svojem abortusu u svojoj knjizi ”Animal, An Autobiography of the Female Body”:

”Ja sam još uvijek ista kao što sam bila i kao tinejdžerica, govoreći svima da sam trudna i da ću imati abortus. Ja sam još uvijek ta osoba koja govori ‘trebali bismo više o ovome razgovarati, ja se ničega ne trebam sramiti.”

JEMIMA KIRKE

U video snimljenom 2015. u potporu kampanji ”Podvuci crtu” Centra za reproduktivna prava, Kirke je ispričala priču o svojem abortusu kojeg je imala kao studentica na fakultetu 2007.:

”Još uvijek vidim sram i skrivanje oko terminiranja trudnoće i općenito zatrudnjivanja, još uvijek to vidim,” rekla je. ”Stoga sam ja uvijek bila otvorena oko mojih priča, pogotovo s drugim ženama.”

NICKI MINAJ

Minaj je rekla časopisu Rolling Stone da kad je aludirala na dijete ”koje bi navršilo šesnaest godina svaki čas” u pjesmi ”All Things Go” na albumu ”The Pink Print” mislila je na abortus koji je imala kao tinejdžerica:

O otkriću da je trudna: ”Mislila sam da ću umrijeti,” priznaje. ”Bila sam tinejdžerica. Bila je to najteža stvar kroz koju sam ikada prošla.” Naposljetku je imala abortus, što je oduka za koju kaže da ju ”progoni cijeli život”, iako je bila ispravna odluka za nju u to vrijeme. ”Bila bi kontradiktorna kada bih rekla da nisam za pravo izbora. Nisam bila spremna. Nisam imala ništa što bih ponudila djetetu.”

STEVIE NICKS

Nicks je potvrdila dugotrajne glasine da je napisala jednu od svojih najpoznatijih pjesama ”Sara” djelomično o djetetu koje je začela sa glavnim pjevačem Eaglesa Donom Henleyjem te zatim abortirala:

”Da sam se udala za Dona i rodila to dijete te da je bila curica, nazvala bi je Sara.”

SINEAD O’CONNOR

O’Conner o tome zašto je napisala pjesmu ”My Special Child” o svojem iskustvu abortusa:

”Nisam imala osjećaj krivnje zbog svojeg abortusa. Da sam rodila to dijete, ne bih bila u nikakvom stanju biti ona majka koju bi to dijete zaslužilo. Ne bi tako funkcioniralo. Što se mene tiče, duh tog djeteta je otišao te će se možda jednog dana vratiti.”

WHOOPI GOLDBERG

Goldberg se otvorila o svojem ilegalnom abortusu u eseju za knjigu ”The Choices we Made” Angele Bonavoglia:

”Saznala sam da sam trudna kad sam imala četrnaest. Nisam dobila mjesečnicu. Nisam s nikim razgovarala. Uspaničila sam se,” napisala je. ”U tom trenutku bilo me više strah nekome objašnjavati što nije u redu nego otići u park s vješalicom, što je ono što sam učinila.”
JOAN COLLINS

Collins je otvorena oko svojeg abortusa kojeg imala dok je bila u vezi s Warrenom Beattyjem:

”Bilo bi nezamislivo imati dijete. On nije imao ništa novaca, ja nisam imala ništa, a vjerujem da ako ćete dovesti dijete na svijet morate imati i odgovornost prema tom djetetu…Znam da sam donijela ispravnu odluku.”

LIL KIM

Na Power’s 105 The Breakfast Clubu, Lil’Kim se otvorila o tome kako je imala abortus dok je hodala s Biggijem Smallsom:

”Ne znam ako žalim zbog toga što ga nisam zadržala. Ponekad da, ponekad ne. Ali onda si mislim, što bi se dogodilo s mojom karijerom?”

POLLY VERNON

U svojoj knjizi ”Hot Feminist” Vernon je elokventno pričala o svoja tri abortusa:

”Imala sam tri abortusa. Da, ispravno ste pročitali. Tri. Borim se protiv pomisli da moram objasniti to ‘tri’, sa bilo kojom drugom rečenicom osim: Jer se sr*** događaju i jer nitko nije nikada pitao muškarca da objasni ulogu koju je igrao u neželjenoj trudnoći (ili njih tri).

Međutim, osjećam da moram objasniti jer mogu vidjeti kako se tri abortusa čine puno.

Stoga, idemo: nikad nisam mogla uzimati pilulu (čini me tužnom i bude mi pomalo mučno). Pa sam se prestala truditi; imala sam avanturu s muškarcem koji je jedne noći (dok sam bila previše pripita da bi adekvatno pratila situaciju) tvrdio da je upotrijebio kondom, a nije (abortus jedan); imala sam toksičnu vezu s kontrolirajućom individuom koji je izražavao svoj prijezir prema ženama, posebice meni, na način da je odbijao stavljati kondome, a ja sam bila previše ranjiva i zaluđena da bi protestirala (abortus dva); a onda sam jednostavno zabrljala sa nekim tko je bio savršeno drag jer se i to događa (abortus tri).

Tri neuredna, blesava scenarija; ali neuredni i blesavi scenariji su često sve što leži iza neželjenih trudnoća.”

CECILE RICHARDS – PREDSJEDNICA PLANNED PARENTHOODA

”Imala sam abortus. Bila je to ispravna odluka za mene i mojeg supruga te nije bila teška odluka. Prije nego sam postala predsjednica Planned Parenthooda prije 8 godina, nikada nisam zapravo pričala o tome izvan kruga obitelji i bliskih prijatelja. Ali ovdje sam da kažem, kada se političari svađaju i viču oko abortusa, pričaju o meni – i milijunima drugih žena diljem zemlje.

Originalni tekst: link.

Komentari

comments